Wednesday, 18 May 2011

BLOGGER LELAKI vs BLOGGER PEREMPUAN


Hari ini si Ben Ashaari buat la segmen baru nieh nak lawan antara blogger lelaki dan perempuan..
Mahu join, Klik la sini...ok..

Tajuknya ialah :" SETUJUKAH ANDA BAHAWA WANG HANTARAN PERKAHWINAN DISEDIAKAN 100% OLEH PIHAK PENGANTIN LELAKI  ? "

Ahaha...mcm best je tajuk ini..
Baiklah, saya dengan ini tidak bersetuju bahawa wang hantaran perkahwinan disediakan 100% oleh pengantin lelaki. Kenapakah?

Sebabnya perkahwinan ialah perkongsian hidup antara lelaki dan juga perempuan, so perempuan pun kena la juga menyumbang dalam wang hantaran itu. Lagipun, wang hantaran tu bakal digunakan untuk buat walimatul urus nanti bukan, so ape salahnya si perempuan menyumbang juga. Kemudian, lelaki ini banyak tanggungjawabnya,  kepada si perempuan, janganlah bebankan bakal suami anda dengan menyerahkan 100% wang hantaran itu untuk ditanggung oleh beliau. Tak kesian ke kak? :p. tolong2 la sikit...dapat buat amal jariah sikit kat bakal suami...hee

Lepas tu, nak dijadikan cerita kot2 la keluarga si perempuan letak wang hantaran yang cekik darah, tak ke naya si lelaki tu, kalau si lelaki jenis yang banyak fulus, okey la, tapi kalau si lelaki tu yang sederhana je, janganlah letak sampai $$$$$$, sian dia nanti. So, pihak perempuan, tolonglah sumbang sedikit kat bakal suami anda tu, anda mahukan dia, so ape salahnya bantu dia jugak, kalau dia tak cukup wang, anda jugak tak dapat dia. kan3x???

Sebagai kesimpulan (mcm karangan zmn sekolah)...Wang hantaran sepatutnya janganlah 100% hanya disediakan oleh pihak lelaki, pihak perempuan pun bantulah jugak ye, melainkan si lelaki tu mahu tanggung 100%, maknanya tu rezeki anda lah wahai kaum perempuan..

Sekian, terima kasih..



P/S: Aku cakap mcm dah kahwin je..hikhikhik

15 budi bicara:

cayob said...

waaa panjangnya......syratnya tu tak lebih 100 patah perkataan...mmm tak ape lah...janji Ilmu...Insy Allah...


Alang-alang saya dah datang, nak jemput awk dan rakan-rakan awk...datanglah p rumah...... :) Kalau sudi kunjung2 sya di blog yang tak seberapa ini.........tak follow pun tak ape...janji awk datang, Inys Allah.

http://cayob.blogspot.com/

SHM said...

lain orang lain pendapat . nampaknya SHM tak sependapat ngan Fiqa :D

miss nadya said...

wow...berfalsafah nyer..xmacam nad..:(

BLOGGER LELAKI VS BLOGGER PEREMPUAN

faisal apardi said...

oooo ni blog tangga ke 2 dlm segmen ni..follow la..

wahhh setuju sangat dengan tuan tanah..tapi kadang2 duit yang di beri di habiskan tuk tempat yang tak sepatutnya...

Kalau kita balik kepada basic tuk kawen kan jadi mudah....huhu

tapi memang setuju sangat dengan fiqa..

missbby said...

yup masing2 ada pendapat sendiri tapi sy tetap rasakan lelaki wajar sediakan 100% duit hantaran, bukan taknak share, ppuan pun jangan bebankan laki cuma lelaki perlu tau tanggungjawab..itu je..Lepas dah kawin lagi berat tgjwab dan lagi banyak kena share..

-✿Ayu✿- said...

emmm...perkongsian hidup hingga akhir hayat...Amin... kunjungan dari abg beng! :p

terBeLOg said...

agree sobab den lelaki ;)

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

kalau dh awal2 kawen tak nak berkongsi, camne la hidup lepas kwen nnt kan? hehehe

~syue~ said...

dan toleransi itu penting walopun belum kawen hehehe..

folow :)

zie said...

setuju ngan awk! panjang hujahnya ek..

keyna murad said...

like it :)

Saya Fiqa said...

@ cayob hihihi..terima kasih sudi komen ye.. :D

@ SHM xpe...stiap org ada pndpt msing2...fiqa terima pndapat SHM jugakk.. :D

Saya Fiqa said...

@ miss nadya alah, mana ada berflsafah lah.. :)

@ faisal apardi betul, spatutnya kita ikut je ape yg dianjurkan oleh Rasulullah SAW, kan lebih baik... :D

@ missbby btul, stiap org ada view dia trsendiri..yg pasti trpulang pada kepada para pengantin tu... :D

Saya Fiqa said...

@ -✿Ayu✿- hihihi..ini ape yg fiqa rasa je...trima kasih sudi singgah.. :D

@ terBeLOg yelah, lelaki msti suka sbb ringan sikit beban.. :D

@ Syarifah Nornazrah Al Yahya nak kongsi tu trpulang pada msing2, juz klu nak ringankan beban si lelaki, ape slhnye klu tlong skali.. :D

Saya Fiqa said...

@ ~syue~ ...ahaha..toleransi?? bila2 je kita kena toleransi... :D

@ zie trima kasih sbb stuju..ni pndapat fiqa yg xseberapa je.. :D

@ keyna murad thanks for like...juz a little bit own opinion... :D

Post a Comment

@